Następnym podstawowym a zarazem niezbędnym składnikiem masy chrząstek oraz magnesem do płynów jest mukopolisacharyd chondroityny, który odpowiada za elastyczność tkanki. Oprócz tego wspomaga regenerację chrząstki, która nie posiada układu krwionośnego i jest odżywiana wyłącznie za pośrednictwem płynu synowialnego, czyli mazi stawowej. Niedobór chondroityny powoduje niedostateczne zaopatrzenie chrząstek w potrzebne składniki, wynikiem czego są, w późniejszym okresie, uszkodzone i zdegenerowane komórki, niezdolne do regeneracji po codziennym wysiłku. Podstawowa masa chrząstki tracąc swoją elastyczność traci tym samym zdolność tłumienia uderzeń. Powoduje to dalszą degenerację chrząstki i przyczynia się do rozwoju i powstawania choroby zwyrodnieniowej stawów.
Według zaleceń Europejskiej Ligi przeciwko Reumatyzmowi (EULAR) i Międzynarodowego Towarzystwa Badań Choroby Zwyrodnieniowej Stawów (OARSI), chondroityna wykazuje średnio-silny do silnego wpływ na zmniejszenie bólu i zwiększenie funkcjonalności stawów. Jednocześnie udowodniono, że skuteczność chondroityny jest uzależniona od obecności i stężenia kwasu hialuronowego.
Siarczan chondroityny to siarczanowy glikozaminoglikan (GAG) składający się z łańcucha przemiennego cukrów (N-acetylogalaktozaminy i kwasu glukuronowego) o masie cząsteczkowej od 10 do 50 kDa. Łańcuchy siarczanu chondroityny to nierozgałęzione polisacharydy o zmiennej długości. Wraz z glukozaminą, siarczan chondroityny stał się powszechnie stosowanym suplementem diety w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów.
Autor: dr Lidia Dušek