Suplementacja diety

Zgodnie z ustawową definicją suplementy diety stanowią specyficzną kategorię żywności. Ich głównym wyróżnikiem jest fakt, że zawierają konkretne substancje odżywcze w skoncentrowanej formie. Najważniejszym celem stosowania suplementów jest uzupełnienie normalnej diety lub niedoborów poszczególnych składników odżywczych. Przekonaj się, czy suplementacja diety jest niezbędna.

 

Czy suplementacja diety jest potrzebna?

Toczy się wiele dyskusji na temat tego, czy konieczne jest przyjmowanie suplementów. W takich polemikach nie wolno zapominać o najważniejszym – każdy organizm jest inny. A dodatkowo jeszcze każdy organizm inaczej zachowuje się na różnych etapach życia. Nie ma więc zaleceń jednoznacznie obowiązujących w każdym przypadku. Istnieje jednak szereg prawidłowości oraz czynników, które należy wziąć pod uwagę w rozważaniach na temat suplementów diety.

 

Dlaczego należy uzupełniać niedobory składników odżywczych?

Przyjmowanie suplementów diety jest najczęściej uzasadnione w przypadku, gdy nie jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych wraz z pożywieniem, a jednocześnie w organizmie występuje duże zapotrzebowanie na dane składniki. Suplementację najczęściej rekomenduje się w sytuacji:

 

  • obniżonej wartość odżywczej pożywienia – liczne procesy modyfikacji żywności doprowadziły do sytuacji, w której duża część ogólnodostępnego pożywienia jest pozbawiona składników odżywczych. Często możemy spotkać się ze stwierdzeniem, że jeżeli prawidłowo się odżywiamy, to żadne suplementy nie są nam już potrzebne. Problem w tym, że współczesna żywność jest wyjałowiona, a poziom zawartych składników odżywczych zawartych w warzywach i owocach ogromnie spadała.  To oznacza, że nawet przestrzeganie diety może być niewystarczające.

 

  • trudności z przyswojeniem składników odżywczych - niestety nie każdy organizm jest w stanie w optymalny sposób przerobić dostarczaną żywność. Niektóre składniki odznaczają się niską wchłanialnością, co oznacza, że pomimo iż dostarczymy go do organizmu wraz z pożywieniem, to i tak możemy cierpieć na ich niedobory.

 

  • ograniczonej zdolność organizmu do produkcji określonych substancji – niestety wraz z wiekiem nasz organizm traci wrodzoną zdolność do produkcji niektórych składników. Przykładem może być kwas hialuronowy. Na pewnym etapie życia okazuje się, że ilość produkowanego przez organizm kwasu hialuronowego nie jest wystarczająca.

 

Skutki niedobory kwasu hialuronowego

Niedobory kwasu mogą mieć liczne, negatywne konsekwencje. Powodują m.in. powstanie ubytków mazi stawowej, ograniczenie ruchomości stawów i pogorszenie elastyczności chrząstki stawowej. Niedobór sprawia, że chrząstka stawowa nie jest odpowiednio odżywiona, co może powodować jej wysuszenie i tym samym niemożność regeneracji. Brak kwasu hialuronowego powoduje także utratę jędrności skóry, spadek jej nawilżenia oraz pojawienie się zmarszczek. Skóra traci sprężystość oraz naturalne zdolności antyoksydacyjne i sprawia wrażenie zmęczonej. Niedobór kwasu zwiększa także ryzyko wystąpienia chorób oczu, osłabienia kondycji włosów i paznokci oraz występowania urazów takich jak zwichnięcia, czy złamania.

 

Nie jesteśmy w stanie uzupełnić zapotrzebowania na kwas hialuronowy w formie zbilansowanej diety, a szczególnie w podeszłym wieku. W takiej sytuacji suplementacja diety preparatem zawierającym łatwo wchłanialny kwas hialuronowy okazuje się niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszych stawów. Niestety nie każdy preparat jest równie skuteczny. Godnym polecenia jest z pewnością suplement Hyalutidin HC Aktivpreparat w formie płynu do picia. 30-dniowa suplementacja dostarczy codziennie po 225 mg kwasu hialuronowego i tyle samo siarczanu chondroityny. Połączenie obu substancji jest niezbędne dla uzyskania pożądanego efektu, jakim jest uzupełnienie niedoborów mazi stawowej. A pozytywne efekty w formie wzmocnionych stawów będą utrzymywały się nawet do roku czasu. Synergia kwasu hialuronowego oraz siarczanu chondroityny  jest dużo skuteczniejsza niż osobne działanie obu składników. Jeżeli więc chcesz skutecznie wzmocnić stawy zdecyduj się na suplement, który zawiera składniki realnie wpływające na odbudowę i regeneracją chrząstki stawowej. Przeczytaj więcej, na temat efektów suplementacji diety preparatami na stawy.

Czy wiedziałeś, że kwas hialuronowy potrzebny jest nie tylko do prawidłowego funkcjonowania stawów, ale także oczu, skóry, zastawek sercowych i kości?

 

 

Zawartość składników odżywczych w pożywienia

Osoby poszukujące odpowiedzi na pytanie - czy suplementacja diety jest potrzebna? - pewnie nie raz spotkały się z opinią, że kiedyś nie było suplementów diety – wystarczy zmienić dietę i wiele dolegliwości może wrócić do normy. Niestety problem w tym, że współcześnie nie jesteśmy w stanie żywić się tym samym pożywieniem, które spożywaliśmy kilkadziesiąt lat temu. Najlepszym dowodem są poniższe, przykładowe tabele prezentujące poziom zawartości witamin i składników mineralnych na przestrzeni kilkunastu lat.

 

BROKUŁY

  Wapń Kwas foliowy Magnez
1985 103 mg/100g 47 mg/100g 26 mg/100g
1996 33 mg/100g 23 mg/100g 18 mg/100g
2002 28 mg/100g 18 mg/100g 11 mg/100g
Różnica 1985 - 2002 - 73% -62% -55%

 

FASOLA

  Witamina B6 Kwas foliowy Magnez
1985 140 mg/100g 39 mg/100g 26 mg/100g
1996 55 mg/100g 34 mg/100g 22 mg/100g
2002 23 mg/100g 30 mg/100g 18 mg/100g
Różnica 1985 - 2002 - 77% -62% -31%

 

SZPINAK

  Wapń Witamina C
1985 62 mg/100g 51 mg/100g
1996 19 mg/100g 21 mg/100g
2002 15 mg/100g 18 mg/100g
Różnica 1985 - 2002 - 76% -65%

Źródło: Geigy Pharmaceutical Company, Swajcaria

 

Powyższe badania pokazują, że na przestrzeni ok. 17 lat drastycznie zmniejszyła się zawartość witamin i podstawowych mikropierwiastków w warzywach i owocach. Przyczyny takiego stanu rzeczy należy upatrywać przede wszystkim w zmianie sposobu produkcji rolnej.

 

Główne czynniki obniżenia wartości odżywczej warzyw i owoców

 

Główne przyczyny spadku wartości odżywczej owoców i warzyw

 

  • degradacja gleb -  pogorszenie produktywności gleb w wyniku zmiany jej właściwości fizycznych, biologicznych i chemicznych. Degradacja jest najczęściej spowodowana bardzo intensywnym stosowaniem nawozów. Inne przyczyny degradacji to zakwaszenie, zasolenie, wylesienie, spadek różnorodności biologicznej oraz niewłaściwa gospodarka próchnicą.

 

  • nieprawidłowe nawożenie gleb – zawartość minerałów w warzywach i owocach nie ma niestety wpływu na ich ostateczną cenę. Tym samym rolnikom nie opłaca się odpowiednio nawozić gleby, zapewniając jej wysoką zawartość ważnych mikro- i makroelementów. To z kolei przekłada się na niższą wartość odżywczą uprawnianych na niej warzyw i owoców.

 

  • modyfikacja genetyczna – współczesne warzywa, owoce czy mięso, nie tylko nie wyglądają i nie smakują tak samo, ale co gorsze mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Głównym celem modyfikacji żywności jest wzmocnienie jej odporności na działanie bakterii, grzybów i wirusów, a także „poprawa” ich wyglądu, czy zwiększenie produktywności roślin i zwierząt. Niestety ostateczne skutki spożywania żywności GMO nie są do końca poznane. Mogą jednak nieść ze sobą szereg zagrożeń typu zaburzenia odporności, metabolizmu, zmniejszenie płodności, częstszą zapadalność na alergie i na choroby nowotworowe.

 

  • stosowanie niebezpiecznych dla zdrowia pestycydów – aby zapewnić duże i szybkie plony, rolnicy stosują szereg nawozów sztucznych. Niestety wiele z nich zawiera różnego typu toksyczne związki chemiczne, które mogą wywoływać liczne reakcje alergiczne lub negatywnie wpływać na kondycję naszego organizmu. Nawozy sztuczne nie tylko obniżają wartość odżywczą produktów rolnych, ale także wpływają na wzrost zasolenia i zanieczyszczenia żywności metalami ciężkimi.  

 

  • pogorszenie warunków wodnych w glebie – wysoki poziom nawożenia sprawia, że do wód gruntowych dostają się ogromne ilości zanieczyszczeń azotowych i fosforowych. 

 

  • spadek bioróżnorodności gleb – w wyniku stosowania szkodliwych nawozów sztucznych oraz zmiany struktury upraw (tworzenie pól wieloobszarowych) wyeliminowanych zostało wiele gatunków zwierząt. Ten spadek bioróżnorodności bezpośrednio wpływa na ograniczenie urodzajności gleb.

 

  • transport i przechowywanie żywności – od momentu zbioru, żywność musi przebyć jeszcze długą drogę, zanim trafi do naszych domów. Dlatego często zdarza się, że owoce zbierane są całkowicie niedojrzałe. To sprawia, że mają zdecydowanie mniej witamin. Ponadto żywność wzmacniana jest sztucznymi środkami chemicznymi, które mają za zadanie przedłużyć trwałość produktów.

 

Wartości odżywcze w mięsie

Nadużywanie antybiotyków prowadzi do ograniczenia odporności organizmu ludzkiego. Dodatkowo wpływa także na powstanie efektu antybiotykoodporności, który może być przyczyną nawet 700 000 zgonów na świecie (dane szacunkowe OECD). Badania przeprowadzone przez NIK dostarczają zatrważających danych: niemal 70% wszystkich przebadanych przez NIK hodowców stosuje antybiotyki w codziennej hodowli zwierząt.

 

 

 

Skuteczność suplementów diety

Obecne w organizmie dysfunkcje, powstałe na skutek wieku, choroby lub innych dolegliwości, mogą prowadzić do powstania dużych braków  określonych substancji odżywczych lub braki witamin. Niedobory te mogą prowadzić do zmian morfologicznych, a także fizjologicznych. W konsekwencji mogą ograniczać odporność organizmu, zwiększając jego podatność na działanie szkodliwych czynników z zewnątrz. Dlatego w wielu przypadkach suplementacja diety może okazać się konieczna, jeżeli chcemy przywrócić dobrą kondycję organizmu. Przeczytaj, kiedy warto sięgnąć po suplementy wzmacniające stawy. Nie każdy jednak suplement odznacza się tożsamą skutecznością. Różnica w składzie suplementów, ich przeznaczeniu, a co najważniejsze w skuteczności działania jest niekiedy ogromna. Dlatego warto wybierać tylko sprawdzone i testowane klinicznie preparaty. Sprawdź, jak wybrać dobry suplement na stawy.

 

Treści publikowane w serwisie hyalutidin.pl mają na celu poprawę kontaktu pomiędzy użytkownikami serwisu i lekarzami, a nie zastąpienie tego kontaktu. Serwis ma charakter komercyjny. Jego celem jest sprzedaż suplementu diety Hyalutidin HC Aktiv. Dodatkowo w serwisie publikowane są artykuły o charakterze informacyjno-edukacyjnym. Zastosowanie porad zamieszczonych w serwisie powinno zostać poprzedzone wcześniejszą konsultacją z lekarzem lub farmaceutą. Właściciel serwisu nie ponosi odpowiedzialności za konsekwencje wynikające z wykorzystania informacji publikowanych w Serwisie.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Adres

Zdrowe Stawy Sp. z o.o. Grota Roweckiego 10/4 43-100 Tychy

Godziny otwarcia

Biuro: Pon - Pt: 09:00 - 14:00
Sob - Nd: nieczynne

infolinia: Pon-Pt: 08:00 - 17:00

Kontakt z nami

Tel.: +48 32 226-65-08
Kom.:
+48 793-196-111
e-mail:
info

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności