"Bóle w stawach biodrowych zmniejszyły się - nie ustały całkowicie ze względu na wysoki poziom degeneracji stawu biodrowego, natomiast bóle stawów kolanowych ustały. Mogę przespać spokojnie całą noc a wcześniej nie było to możliwe. Produkt jest wart swojej ceny. "

Wanda Bąk

"Miałem bóle i strzykanie w stawach. Pierwszy raz Hyalutidin spożyłem w ramach przygotowań do pobicia rekordu Polski w ilości przebiegniętych maratonów. Hyalutidin jest produktem, którego prewencyjne działanie pomaga stawom przetrwać tak ekstremalne obciążenie… "

Mariusz Szostak

"Wcześniej bezskutecznie zażywałam tabletki. W ciągu zażywania produktu Hyalutidin zauważyłam znaczną poprawa ruchową ramion. Znowu mogę ręce podnosić w górę co wcześniej było nie możliwe, ustąpił tez ból w stawach kolanowych. "

Filomena Piekiełko

"Od jakiegoś czasu zmagałem się z bólami w stawach. Stosowałem wcześniej wiele innych środków, które miały pomóc jednak żaden nie pomógł, aż trafiłem na Hyalutidin, po którym odczułem wyraźną poprawę oraz znaczną redukcję bólu. "

Andrzej K.

Dieta w artrozie

Nadwaga, otyłość czy brak ruchu to czynniki, które mają bardzo duży wpływ na wystąpienie artrozy. Sprawdź, jak skomponować dietę, która może spowolnić postępujący proces zwyrodnieniowy.

 

Wpływ diety na występowanie artrozy

Wśród głównych czynników mających wpływ na wystąpienie artrozy, tuż obok braku ruchu i przebytych urazów wymienia się nadwagę oraz otyłość. Każdy 1 kilogram nadwagi to dodatkowe 5% obciążenia dla stawów kończyn dolnych (stawów skokowych, stawów kolanowych oraz stawów biodrowych). Im wyższa nadwaga, tym większe obciążenie dla stawów, a tym samym szybsze zużycie chrząstki stawowej. Aby zapobiegać tym chorobom, a tym samym zminimalizować ryzyko wystąpienie choroby zwyrodnieniowej stawów należy szczególnie zadbać o utrzymanie prawidłowej masy ciała poprzez właściwą dietę. Jeśli u pacjenta zmiany zwyrodnieniowe już występują, nie można ich cofnąć, można natomiast poprzez odpowiednio dobraną dietę wpływać na przebieg choroby i spowolnić postępujący proces zwyrodnieniowy.

 

Artroza – co jeść?

Wśród produktów zalecanych dla pacjentów z artrozą znajdują się:

  • warzywa i owoce – zwłaszcza jabłka, owoce jagodowe, dynia, brokuł, czerwona cebula, ponieważ zawierają kwercetynę wzmacniającą włókna kolagenowe w stawach; warzywa kapustne i strączkowe natomiast zawierają witaminę B6 zmniejszającą stan zapalny;
  • przyprawy - imbir, kurkuma, cząber, goździki, anyż, majeranek oraz bazylia to przyprawy o działaniu przeciwzapalny;
  • nasiona i ziarna – głównie orzechy, ziarna sezamu, pestki słonecznika;
  • cebula i czosnek - wykazują działają przeciwzapalne;
  • oleje tłoczone na zimno – powinny być dodatkiem do sałatek i surówek;
  • ryby morskie – tuńczyk, makrela, śledź powinny być spożywane 3-4 razy w tygodniu;
  • chude mięso;
  • woda – w ciągu dnia powinno wypijać się około 1,5 litra wody.
produkty-zalecane-w-artrozie-1542721685.png
Dieta zalecana w artrozie

Artroza – czego nie jeść?

Produkty, które powinny być ograniczone przez pacjentów z artrozą to głównie:

  • spośród warzywa należy unikać szpinaku, boćwiny, rabarbaru, ponieważ warzywa te zawierają kwas szczawiowy;
  • ograniczyć należy spożycie papryki, pomidorów, ziemniaków, bakłażanów, ponieważ warzywa te zawierają solaninę, która jest inhibitorem wapnia, którego chorzy na zwyrodnienie stawów powinni unikać;
  • sól – ilość spożywanej soli powinna być ograniczona do minimum;
  • żywność wysokoprzetworzona;
  • cukier – spożycie cukru oraz wyrobów cukierniczych powinno być ograniczone do minimum;
  • tłuste wędliny i sery, np. camembert, emmentaler;
  • herbata i kawa – picie czarnej herbaty i kawy powinno zastąpić się piciem wody, soków owocowych oraz herbat ziołowych;
  • alkohol – osoby z chorobą zwyrodnieniową stawów powinny bezwzględnie unikać alkoholu.

 

Dieta zalecana w artrozie

Osoby z artrozą powinny komponować swoją codzienną dietę uwzględniając w niej produkty bogate w składniki mające pozytywny wpływ na chrząstkę stawową oraz kości, a wśród nich przede wszystkim:

  • białko, głównie zwierzęce - występujące głównie w przetworach mlecznych (jogurt, kefir, maślanka), mięsie drobiowym oraz mięsie z królika);
  • witamina D - występująca głównie w rybach, wątróbce, żółtkach jaj;
  • kwasy tłuszczowe Omega-3 - występujący głównie w rybach, orzechach, migdałach.

 

Zasady żywienia w artrozie

Osoby chore na zwyrodnienie stawów powinny przestrzegać kilku podstawowych zasad żywienia:

  • regularnie spożywać pięć posiłków w ciągu dnia;
  • wypijać około 1,5 litra wody w ciągu dnia;
  • unikać smażenia potraw; smażenie warto zastąpić gotowaniem, duszeniem, gotowaniem na parze czy pieczeniem;
  • wybierać produkty z niskim indeksem glikemicznym.

 

Autor

mgr Monika Musialik-Skinderowicz

Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach kierunku Fizjoterapia.

Treści publikowane w serwisie hyalutidin.pl mają na celu poprawę kontaktu pomiędzy użytkownikami serwisu i lekarzami, a nie zastąpienie tego kontaktu. Serwis ma charakter komercyjny. Jego celem jest sprzedaż suplementu diety Hyalutidin HC Aktiv. Dodatkowo w serwisie publikowane są artykuły o charakterze informacyjno-edukacyjnym. Zastosowanie porad zamieszczonych w serwisie powinno zostać poprzedzone wcześniejszą konsultacją z lekarzem lub farmaceutą. Właściciel serwisu nie ponosi odpowiedzialności za konsekwencje wynikające z wykorzystania informacji publikowanych w Serwisie.

Zobacz również

Diagnostyka artrozy Diagnostyka artrozy

Wywiad, badania obrazowe, badania przedmiotowe oraz badania laboratoryjne – sprawdź, w jaki sposób diagnozuje się artrozę. Dzięki odpowiednim badaniom Twój lekarz może rozpoznać artrozę już we wczesnej jej fazie.

Ćwiczenia i rehabilitacja w artrozie Ćwiczenia i rehabilitacja w artrozie

Artroza, czyli choroba zwyrodnieniowa stawów jest przewlekłym procesem, w którym dochodzi do uszkodzenia chrząstki stawowej. U pacjentów z artrozą bardzo dużą rolę odgrywa fizjoterapia, która może spowolnić rozwój zmian zwyrodnieniowych.

Artoza - jak zapobiegać? Artoza - jak zapobiegać?

Uznana przez WHO za chorobę cywilizacyjną artoza, to choroba, której dużym stopniu możesz zapobiec lub złagodzić jej objawy. Sprawdź najważniejsze zalecenia profilaktyczne, które pomogą Ci wzmocnić stawy i ustrzec je przed artrozą.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Adres

Zdrowe Stawy Sp. z o.o. Grota Roweckiego 10/4 43-100 Tychy

Godziny otwarcia

Biuro: Pon - Pt: 09:00 - 14:00
Sob - Nd: nieczynne

infolinia: Pon-Pt: 08:00 - 17:00

Kontakt z nami

Tel.: +48 32 226-65-08
Kom.:
+48 793-196-111
e-mail:
info

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności