"Bóle w stawach biodrowych zmniejszyły się - nie ustały całkowicie ze względu na wysoki poziom degeneracji stawu biodrowego, natomiast bóle stawów kolanowych ustały. Mogę przespać spokojnie całą noc a wcześniej nie było to możliwe. Produkt jest wart swojej ceny. "

Wanda Bąk

"Miałem bóle i strzykanie w stawach. Pierwszy raz Hyalutidin spożyłem w ramach przygotowań do pobicia rekordu Polski w ilości przebiegniętych maratonów. Hyalutidin jest produktem, którego prewencyjne działanie pomaga stawom przetrwać tak ekstremalne obciążenie… "

Mariusz Szostak

"Wcześniej bezskutecznie zażywałam tabletki. W ciągu zażywania produktu Hyalutidin zauważyłam znaczną poprawa ruchową ramion. Znowu mogę ręce podnosić w górę co wcześniej było nie możliwe, ustąpił tez ból w stawach kolanowych. "

Filomena Piekiełko

"Od jakiegoś czasu zmagałem się z bólami w stawach. Stosowałem wcześniej wiele innych środków, które miały pomóc jednak żaden nie pomógł, aż trafiłem na Hyalutidin, po którym odczułem wyraźną poprawę oraz znaczną redukcję bólu. "

Andrzej K.

Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów

Sprawdź, jakie składniki i produkty zalecane są dla chorych na RZS, a także jakich produktów chorzy na RZS powinni unikać. Poznaj towarzyszące złej diecie problemy związane z otyłością, niedowagą oraz niedoborami pokarmowymi.

 

Farmakoterapia w RZS

Reumatoidalne zapalenie stawów, zwane w skrócie RZS jest układową chorobą tkanki łącznej charakteryzującą się przewklekłym stanem zapalnym, który objawia się bólem stawów (zwłaszcza dystalnych części kończyn górnych, rzadziej także dolnych), sztywnieniem stawów oraz ograniczeniem ruchomości w nich, a także zmianami pozastawowymi. Choroba ta dotyka głównie kobiety, w wieku 30-50 lat. Podstawowym sposobem leczenia RZS jest farmakoterapia, odpowiednio dostosowana do stopnia zaawansowania choroby, a także do aktualnego stanu pacjenta. U chorych na reumatoidalne zapalenie stawów dużą rolę odgrywa także dieta, poprzez którą można wpływać na toczące się w organizmie procesy zapalne, stymulować układ odpornościowy oraz poprawić ogólną jakość życia.

 

Dieta w RZS

Nie ma konkretnej diety dla chorych na RZS, jednak są składniki i produkty zalecane dla tej grupy chorych oraz produkty, których chorzy na RZS powinni unikać.

 

 

Do produktów zalecanych chorym na RZS należą:

  • warzywa i owoce – spożywane warzywa i owoce wspierają działanie układu immunologicznego oraz hamują działanie wolnych rodników; najbardziej zalecane są ciemne owoce, takie jak borówki, jeżyny, wiśnie, czarne porzeczki, granat, natomiast spośród warzyw przede wszystkim kapusta, brokuł, szpinak, jarmuż; zalecane jest także spożycie cebuli i czosnku, ponieważ zawierają związki siarki, które ograniczają w organizmie produkcję hormonów prozapalnych, łagodząc tym samym stan zapalny;
  • ryby – ze wzgledu na zawarte w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 o działaniu  przeciwzapalnym najbardziej zaleca się ryby morskie, tłuste, przede wszystkim łosoś, tuńczyk, makrela;
  • rośliny strączkowe – soczewica, ciecierzyca czy fasola wykazują działanie aktyoksydacyjne oraz przeciwzapalne, są także źródłem białka, magnezu, potasu, żelaza i innych cennych składników;
  • orzechy i nasiona – są wskazane ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, a wśród nich szczególnie orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, nasiona słonecznika czy pestki dyni;
  • błonnik – występujący w kaszach i produktach pełnoziarnistych błonnik pokarmowy przede wszystkim zmniejsza stężenie CRP w organizmie, a także poprawia perystaltykę jelit;
  • przyprawy – spośród przypraw chorzy z RZS powinni wzbogacać swoje potrawy o imbir, kurkumę, goździki, ponieważ przyprawy te zawierają związki wykazujące działanie przeciwzapalne, ponadto wskazane jest spożywanie bazylii, tymianku, mięty, szałwii oraz chrzanu.

 

Produkty niezalecane w RZS

Produkty, które chorzy na RZS powinni unikać to przede wszystkim:

  • spośród warzyw chorzy na RZS powinni ograniczyć spożycie pomidorów, papryki czy ziemniaków, ponieważ mogą one nasilać objawy reumatoidalnego zapalenia stawów;
  • sól oraz ostre przyprawy – spożycie soli niekorzystnie wpływa na stawy, natomiast spożywanie potraw z dodatkiem ostrych przypraw niekorzystnie wpływa na układ pokarmowy;
  • cukier – jego ilość powinna być ograniczona, w codziennej diecie warto cukier zastąpić miodem;
  • żywność smażona i grillowana – produkty te warto zamienić na gotowane, duszone lub pieczone;
  • produkty wysokoprzetworzone, w których występują cukry i tłuszcze trans – w tym gotowe wyroby cukiernicze, żywność typu fast food;
  • alkohol – częste spożywanie alkoholu nasila objawy reumatoidalnego zapalenia stawów;
  • palenie tytoniu – chorzy na RZS pownni zaprzestać palenia tytoniu, ponieważ wpływa on na przebieg choroby zaostrzając objawy zapalenia stawów.

 

Zalecenia dot. spożywania płynów

Osoby chore na reumatoidalne zapalenie stawów nie powinny zapominać o spożywaniu dużej ilości płynów, zwłaszcza wody, która usuwa toksyny z organizmu oraz zapewnia prawidłową pracę nerek i układu moczowego. Zalecane jest także picie herbaty imbirowej, która wykazuje działanie przeciwzapalne. Chorzy na RZS powinni unikać natomiast spożywania napojów gazowanych i wód mineralnych słodzonych, ponieważ zawarty w nich dwutlenek węgla może podrażniać błonę śluzową żołądka, a konserwanty i sztuczne barwniki mogą przyczyniać się do skurczów jelit wywołujących bóle brzucha i biegunkę. Występujące w tego typu napojach fosforany zaburzają przemianę witaminy D oraz obniżają ilość wchłanianego wapnia. Wskazane jest także ograniczenie spożycia kawy i herbaty na rzecz spożycia wody, herbat owocowych i ziołowych.

 

Niedobory pokarmowe w RZS

Osoby chore na reumatoidalne zapalenie stawów często mają także niedobory pokarmowe, będące skutkiem ubocznym przyjmowanych lekarstw. Do najczęstszych z nich należą:

  • niedobór żelaza – aby zminimalizować ryzyko wystąpienia anemii należy spożywać produkty bogate w żelazo, należą do nich np. czerwone mięso, zielone warzywa (np. szpinak), nasiona roślin strączkowych;
  • niedobór wapnia – niedobór wapnia osłabia kości i sprzyja rozwojowi osteoporozy, aby przeciwdziałać temu zaleca się spożywanie produktów bogatych w wapń, takich jak: przetwory mleczne (jogurt, kefir, maślanka), warzywa o zielonych liściach, ryby które je się razem z ościami, np. sardynki;
  • niedobór witaminy D – witamina D występuje głównie w rybach (makrela, śledź, łosoś), jednak najwięcej tej witaminy powstaje przez skórę poprzez działanie promieniowania UV, dlatego wskazane są spacery i przebywanie na świeżym powietrzu, a w miesiącach o słabym nasłonecznieniu wskazana jest dodatkowa suplementacja.

 

Otyłość i niedożywienie

Odpowiednia dieta u chorych na reumatoidalne zapalenie stawów ma na celu także utrzymanie prawidłowej masy ciała. Zarówno nadwaga i otyłość, które powodują nadmierne obciążenie stawów, jak i niedożywnienie, które znaczenie osłabia cały organizm są u chorych na RZS szczególnie niewskazane. Dlatego też chorzy na RZS powinni stosować się do podstawowych zasad szeroko pojętego zdrowego stylu odżywiania, pamiętając przy tym m.in. o:

  • spożywaniu od 4 do 6 posiłków w ciągu dnia;
  • zachowaniu odstępu między posiłkami 2-3 godz.;
  • spożywaniu ostatniego posiłku ciągu dnia minimum 3 godziny przed snem.

 

Dolegliwości pokarmowe w RZS

Oprócz typowych zmian występujących w przebiegu RZS obejmujących stawy, u chorych na reumatoidalne zapalenie stawów często występują problemy ze strony układu pokarmowego: niestrawność, zaparcia lub biegunki. Nie bez znaczenia pozostaje tu także wpływ przyjmowanych lekarstw na stan układu pokarmowego.

 

Autor

mgr Monika Musialik-Skinderowicz

Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach kierunku Fizjoterapia.

Treści publikowane w serwisie hyalutidin.pl mają na celu poprawę kontaktu pomiędzy użytkownikami serwisu i lekarzami, a nie zastąpienie tego kontaktu. Serwis ma charakter komercyjny. Jego celem jest sprzedaż suplementu diety Hyalutidin HC Aktiv. Dodatkowo w serwisie publikowane są artykuły o charakterze informacyjno-edukacyjnym. Zastosowanie porad zamieszczonych w serwisie powinno zostać poprzedzone wcześniejszą konsultacją z lekarzem lub farmaceutą. Właściciel serwisu nie ponosi odpowiedzialności za konsekwencje wynikające z wykorzystania informacji publikowanych w Serwisie.

Zobacz również

Dieta na zdrowe stawy Dieta na zdrowe stawy

Stawy to ruchome połączenia kości, dzięki którym możemy się swobodnie poruszać. Na kondycję stawów wpływa wiele czynników. Niezwykle istotną rolę w zapewnieniu właściwego funkcjonowania stawów odgrywa sposób żywienia. Właściwie dobrana...

RZS a menopauza RZS a menopauza

Statystyki pokazują, że na RZS częściej chorują kobiety niż mężczyźni. Sprawdź, w jakim okresie życia najczęściej występuje szczyt zachorowalności na RZS oraz jaki ma to związek z menopauzą. 

 

Skład suplementów na stawy Skład suplementów na stawy

Jak wybrać dobry suplement diety na stawy, który realnie wzmocni zniszczone stawy? Skorzystaj z naszego zestawienia, w którym opisujemy jaki skład znajduje się w preparatach na stawy, a także jakie są możliwe skutki wynikające z ich zażywania.

Kiedy warto stosować suplement na stawy? Kiedy warto stosować suplement na stawy?

W zależności od przyczyn, które wywołują ból stawu, powinniśmy zastosować odpowiednie środki wzmacniające stawy. Sprawdź w jaki sposób możesz poradzić sobie z dolegliwościami związanymi z chorobami zwyrodnieniowymi, uszkodzeniami...

Jak wybrać dobry preparat na stawy? Jak wybrać dobry preparat na stawy?

Duża liczba łatwo dostępnych preparatów na stawy, wcale nie ułatwia nam podjęcia właściwej decyzji. Jeżeli naprawdę zależy Ci na ograniczeniu dolegliwości bólowych oraz poprawie kondycji stawów, musisz być świadomy, z czego wynikają różnice...

Czy suplementy diety są potrzebne? Czy suplementy diety są potrzebne?

Witaminy i składniki odżywcze powinny być dostarczane do naszego organizmu dzięki przestrzeganiu zbilansowanej diety. Niestety nie w każdym przypadku dieta okazuje się wystarczająca. Sprawdź, w jakich sytuacjach uzasadnione jest przyjmowanie suplementów.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Adres

Zdrowe Stawy Sp. z o.o. Grota Roweckiego 10/4 43-100 Tychy

Godziny otwarcia

Biuro: Pon - Pt: 09:00 - 14:00
Sob - Nd: nieczynne

infolinia: Pon-Pt: 08:00 - 17:00

Kontakt z nami

Tel.: +48 32 226-65-08
Kom.:
+48 793-196-111
e-mail:
info

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności