Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów

Sprawdź, jakie składniki i produkty zalecane są dla chorych na RZS, a także jakich produktów chorzy na RZS powinni unikać. Poznaj towarzyszące złej diecie problemy związane z otyłością, niedowagą oraz niedoborami pokarmowymi.

 

Farmakoterapia w RZS

Reumatoidalne zapalenie stawów, zwane w skrócie RZS jest układową chorobą tkanki łącznej charakteryzującą się przewlekłym stanem zapalnym, który objawia się bólem stawów (zwłaszcza dystalnych części kończyn górnych, rzadziej także dolnych), sztywnieniem stawów oraz ograniczeniem ruchomości w nich, a także zmianami pozastawowymi. Choroba ta dotyka głównie kobiety, w wieku 30-50 lat. Podstawowym sposobem leczenia RZS jest farmakoterapia, odpowiednio dostosowana do stopnia zaawansowania choroby, a także do aktualnego stanu pacjenta. U chorych na reumatoidalne zapalenie stawów dużą rolę odgrywa także dieta, poprzez którą można wpływać na toczące się w organizmie procesy zapalne, stymulować układ odpornościowy oraz poprawić ogólną jakość życia.

Dieta w RZS

Nie ma konkretnej diety dla chorych na RZS, jednak są składniki i produkty zalecane dla tej grupy chorych oraz produkty, których chorzy na RZS powinni unikać.

 

 

Do produktów zalecanych chorym na RZS należą:

  • warzywa i owoce – spożywane warzywa i owoce wspierają działanie układu immunologicznego oraz hamują działanie wolnych rodników; najbardziej zalecane są ciemne owoce, takie jak borówki, jeżyny, wiśnie, czarne porzeczki, granat, natomiast spośród warzyw przede wszystkim kapusta, brokuł, szpinak, jarmuż; zalecane jest także spożycie cebuli i czosnku, ponieważ zawierają związki siarki, które ograniczają w organizmie produkcję hormonów prozapalnych, łagodząc tym samym stan zapalny;
  • ryby – ze wzgledu na zawarte w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 o działaniu  przeciwzapalnym najbardziej zaleca się ryby morskie, tłuste, przede wszystkim łosoś, tuńczyk, makrela;
  • rośliny strączkowe – soczewica, ciecierzyca czy fasola wykazują działanie aktyoksydacyjne oraz przeciwzapalne, są także źródłem białka, magnezu, potasu, żelaza i innych cennych składników;
  • orzechy i nasiona – są wskazane ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, a wśród nich szczególnie orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, nasiona słonecznika czy pestki dyni;
  • błonnik – występujący w kaszach i produktach pełnoziarnistych błonnik pokarmowy przede wszystkim zmniejsza stężenie CRP w organizmie, a także poprawia perystaltykę jelit;
  • przyprawy – spośród przypraw chorzy z RZS powinni wzbogacać swoje potrawy o imbir, kurkumę, goździki, ponieważ przyprawy te zawierają związki wykazujące działanie przeciwzapalne, ponadto wskazane jest spożywanie bazylii, tymianku, mięty, szałwii oraz chrzanu.

 

Produkty niezalecane w RZS

Produkty, które chorzy na RZS powinni unikać to przede wszystkim:

  • spośród warzyw chorzy na RZS powinni ograniczyć spożycie pomidorów, papryki czy ziemniaków, ponieważ mogą one nasilać objawy reumatoidalnego zapalenia stawów;
  • sól oraz ostre przyprawy – spożycie soli niekorzystnie wpływa na stawy, natomiast spożywanie potraw z dodatkiem ostrych przypraw niekorzystnie wpływa na układ pokarmowy;
  • cukier – jego ilość powinna być ograniczona, w codziennej diecie warto cukier zastąpić miodem;
  • żywność smażona i grillowana – produkty te warto zamienić na gotowane, duszone lub pieczone;
  • produkty wysokoprzetworzone, w których występują cukry i tłuszcze trans – w tym gotowe wyroby cukiernicze, żywność typu fast food;
  • alkohol – częste spożywanie alkoholu nasila objawy reumatoidalnego zapalenia stawów;
  • palenie tytoniu – chorzy na RZS pownni zaprzestać palenia tytoniu, ponieważ wpływa on na przebieg choroby zaostrzając objawy zapalenia stawów.

 

Zalecenia dot. spożywania płynów

Osoby chore na reumatoidalne zapalenie stawów nie powinny zapominać o spożywaniu dużej ilości płynów, zwłaszcza wody, która usuwa toksyny z organizmu oraz zapewnia prawidłową pracę nerek i układu moczowego. Zalecane jest także picie herbaty imbirowej, która wykazuje działanie przeciwzapalne. Chorzy na RZS powinni unikać natomiast spożywania napojów gazowanych i wód mineralnych słodzonych, ponieważ zawarty w nich dwutlenek węgla może podrażniać błonę śluzową żołądka, a konserwanty i sztuczne barwniki mogą przyczyniać się do skurczów jelit wywołujących bóle brzucha i biegunkę. Występujące w tego typu napojach fosforany zaburzają przemianę witaminy D oraz obniżają ilość wchłanianego wapnia. Wskazane jest także ograniczenie spożycia kawy i herbaty na rzecz spożycia wody, herbat owocowych i ziołowych.

 

Niedobory pokarmowe w RZS

Osoby chore na reumatoidalne zapalenie stawów często mają także niedobory pokarmowe, będące skutkiem ubocznym przyjmowanych lekarstw. Do najczęstszych z nich należą:

  • niedobór żelaza – aby zminimalizować ryzyko wystąpienia anemii należy spożywać produkty bogate w żelazo, należą do nich np. czerwone mięso, zielone warzywa (np. szpinak), nasiona roślin strączkowych;
  • niedobór wapnia – niedobór wapnia osłabia kości i sprzyja rozwojowi osteoporozy, aby przeciwdziałać temu zaleca się spożywanie produktów bogatych w wapń, takich jak: przetwory mleczne (jogurt, kefir, maślanka), warzywa o zielonych liściach, ryby które je się razem z ościami, np. sardynki;
  • niedobór witaminy D – witamina D występuje głównie w rybach (makrela, śledź, łosoś), jednak najwięcej tej witaminy powstaje przez skórę poprzez działanie promieniowania UV, dlatego wskazane są spacery i przebywanie na świeżym powietrzu, a w miesiącach o słabym nasłonecznieniu wskazana jest dodatkowa suplementacja.

https://www.zdro-vita.pl/hyalutidin-hc-aktiv-2x500-ml.html

Otyłość i niedożywienie

Odpowiednia dieta u chorych na reumatoidalne zapalenie stawów ma na celu także utrzymanie prawidłowej masy ciała. Zarówno nadwaga i otyłość, które powodują nadmierne obciążenie stawów, jak i niedożywienie, które znaczenie osłabia cały organizm są u chorych na RZS szczególnie niewskazane. Dlatego też chorzy na RZS powinni stosować się do podstawowych zasad szeroko pojętego zdrowego stylu odżywiania, pamiętając przy tym m.in. o:

  • spożywaniu od 4 do 6 posiłków w ciągu dnia;
  • zachowaniu odstępu między posiłkami 2-3 godz.;
  • spożywaniu ostatniego posiłku ciągu dnia minimum 3 godziny przed snem.

 

Dolegliwości pokarmowe w RZS

Oprócz typowych zmian występujących w przebiegu RZS obejmujących stawy, u chorych na reumatoidalne zapalenie stawów często występują problemy ze strony układu pokarmowego: niestrawność, zaparcia lub biegunki. Nie bez znaczenia pozostaje tu także wpływ przyjmowanych lekarstw na stan układu pokarmowego.

 

Autor

mgr Monika Musialik-Skinderowicz

Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach kierunku Fizjoterapia.

Tags:

Zobacz również:

RZS - objawy i profilaktyka

RZS kiedyś zwany gościec - to przewlekła choroba zapalna, dotyka tkanki łącznej całego ustroju. Najczęściej obejmuje stawy symetrycznie. Choroba występuje częściej u kobiet niż u mężczyzn niezależnie od wieku...

Praca zawodowa, a ryzyko wystąpienia i rozwoju RZS

Kobiety wykonujące zawód pielęgniarek, a także mężczyźni zatrudnieni w ciegielaniach, fabrykach betonu, elektrycy mogą być w grupie osób o podwyższonym ryzyku zachorowania na RZS.

RZS a ciąża

Młode kobiety cierpiące na RZS niejednokrotnie zadają sobie pytanie, czy choroba stoi na przeszkodzie w posiadaniu potomstwa. Przeczytaj, w jaki sposób kobiety chorujące na RZS powinny przygotować się do macierzyństwa. Wskazujemy także na szereg istotnych kwestii, które warto...

RZS a menopauza

Statystyki pokazują, że na RZS częściej chorują kobiety niż mężczyźni. Sprawdź, w jakim okresie życia najczęściej występuje szczyt zachorowalności na RZS oraz jaki ma to związek z menopauzą.   

Aktywność fizyczna w RZS

Czy pojawienie się choroby RZS oznacza rezygnację ze sportu? Wręcz przeciwnie. Sprawdź, jakie ćwiczenia i aktywności fizyczne są zalecane w reumatoidalnym zapaleniu stawów.

Rehabilitacja w RZS

Odpowiednio dobrana rehabilitacja w RZS nie tylko zwiększa siłę mięśni i zapobiega ich zanikom, ale może także łagodzić dolegliwości bólowe. Dowiedz się, jaki jest najczęściej zalecany zakres postępowania rehabilitacyjnego w reumatoidalnym zapaleniu stawów.

Dieta dla stawów

Na kondycję stawów wpływa wiele czynników. Niezwykle istotną rolę w zapewnieniu właściwego funkcjonowania stawów odgrywa sposób żywienia. Właściwie dobrana dieta nie tylko wspomaga ich prawidłowe funkcjonowanie, ale także zmniejsza ból stawów i przyspiesza okres ich regeneracji.
Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.