Zastanawiasz się, jaki skład preparatów na stawy skutecznie wzmocni strukturę stawów? Poniżej prezentujemy zestawienie składników, które najczęściej możemy spotkać w dostępnych na rynku suplementach na stawy. Ogromna liczba suplementów dostępnych w sprzedaży sprawia, że decyzja o zakupie konkretnego rodzaju może być bardzo trudna. Zachęcamy do lektury i rozsądnego wyboru.
W preparatach na stawy możemy znaleźć bardzo zróżnicowany zestaw składników, które mają za zadanie poprawę struktury stawów. Suplement diety to, zgodnie z ustawą o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, środki spożywcze, które mają uzupełniać normalną dietę, są skoncentrowanym źródłem witamin, składników mineralnych i innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny. Sprawdź, jakie składniki zawiera suplement na stawy, który znajduje się w Twojej domowej apteczce.
Chondroityna wchodzi w skład chrząstki stawowej i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania stawu. Nadrzędnym zadaniem siarczanu chondroityny jest ograniczanie tarcia pomiędzy poszczególnymi elementami ruchomymi w stawach. Chondroityna odpowiada za zapewnienie odpowiednich właściwości mechanicznych i elastycznych w stawie. Dlatego właśnie tak ważne jest, aby zapewnić odpowiedni poziom chondroityny w naszych stawach. Siarczan chondroitny szybko wchłania się z przewodu pokarmowego, dzięki temu z łatwością dostaje się do stawów. Dostarczając organizmowi siarczan chondroityny w formie płynu wzmacniamy strukturę stawów. Szukając dobrego preparatu na stawy, warto wybrać ten zawierający chondroitynę. Warto pamiętać, że mimo tych właściwości jej skuteczność w dużej mierze zależy od obecności i stężenia kwasu hialuronowego.
Specjaliści związani z branżą medycyny estetyczną często zwykli nazywać kwas hialuronowy eliksirem młodości. Dzięki swoim doskonałym właściwościom pielęgnacyjnym, zastosowanie kwasu hialuronowego może przynieść doskonałe efekty w zakresie regeneracji zmęczonej skóry oraz wypełnianiu zmarszczek. Kwas hialuronowy występuje naturalnie w ludzkiej skórze i odpowiada za wiązanie wody. Kwas hialuronowy powstrzymuje proces przedwczesnego starzenia się skóry. Jego działanie jest w pełni naturalne.
Kwas hialuronowy to przede wszystkim jednak jeden z głównych składników mazi stawowej. Jest składnikiem budulcowym chrząstki hialinowej. Niedobór kwasu hialuronowego uniemożliwia naturalną regenerację chrząstki stawowej. Niestety z biegiem lat nasz organizm traci zdolność do produkowania odpowiedniej ilości kwasu hialuronowego. Jego niedobór może się objawiać jako mniej elastyczna skóra(zmarszczki) pogorszeniem ruchomości stawów i zmniejszeniem elastyczności chrząstki stawowej. Dlatego tak ważne jest, aby zastosować suplementację kwasem hialuronowym, zwłaszcza w podeszłym wieku lub w przypadku wzmożonej aktywności fizycznej.
Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, iż nie wszystkie preparaty z kwasem hialuronowym są równie skuteczne. Kwas hialuronowy może być dostarczany w następującej formie:
Glukozamina to naturalny składnik mazi stawowej. Siarczan glukozaminy łączy wodę w tkankach łącznych, co zapewnia jej większą sprężystość. W formie naturalnej glukozaminę możemy spotkać w owocach morza (m.in. krewetki, kraby).
Glukozamina łatwo rozpuszcza się w wodzie, a wchłonięciu ulega ponad 70% substancji podawanej doustnie. Niestety opublikowane w 2010 wyniki badań potwierdzają brak skuteczności siarczanu glukozaminy. Badania prowadzone przez niezależne ośrodki badawcze wskazują, że nie ma dowodów na pozytywne skutki działania siarczanu glukozaminy. Tym samym zarekomendowano odejście od przepisywania glukozaminy, jako preparatu, który ma spowalniać postęp choroby zwyrodnieniowej.
Witamina C najczęściej kojarzy się z preparatami na grypę i przeziębienia. Poza układem odpornościowym bardzo dobrze wpływa także na nasz układ nerwowy. Zmniejsza zmęczenie i osłabienie organizmu. Kwas askorbinowy ma duży wpływ na wygląd cery, może złagodzić objawy alergii, a także wzmocnić naczynia krwionośne. Witamina C wspomaga naturalną produkcję kolagenu, który potrzebny jest do zachowania funkcji kości, skóry, zębów i chrząstek.
Naturalnym źródłem witaminy C są takie owoce i warzywa jak papryka, czarny bez, acerola, kiwi, brokuły, pietruszka, porzeczka, jarmuż, brukselka, mango.
Witamina B6 (pirydoksyna) pełni ważną funkcję w procesie przemiany aminokwasów. Witamina pełni funkcję koenzymu, a więc substancji, która przyspiesza procesy odbywające się w komórce. Wpływa na poprawne funkcjonowanie układu immunologicznego i tworzenie hemoglobiny. Uwalnia zmagazynowaną energię, łagodzi zespoły napięcia miesiączkowego. Zmniejsza siłę i ryzyko wystąpienia napadów astmy i epilepsji. Może być także stosowana w chorobach zespołu cieśni nadgarstka.
Niedobór tej witaminy może objawiać się apatią, niedokrwistością, wypadaniem włosów, drętwieniem rąk oraz zmianami na skórze. B6 możemy znaleźć w produktach roślinnych – orzechach, kiełkach pszenicy, drożdżach, nasionach strączkowych; a także w produktach roślinnych - jajkach, wieprzowinie oraz mleku.
Zwana także witaminą słońca – witamina D jest absolutnie niezbędna dla zachowania odporności organizmu. Nasz organizm posiada naturalną zdolność produkcji witaminy w następstwie oddziaływania promieniowania słonecznego. Niestety ograniczony dostęp do słońca sprawia, że bardzo często w naszych organizmach występuje niedobór witaminy D. Nadrzędną funkcją witaminy D jest zwiększenie odporności organizmu. Witamina posiada zdolność regulowania procesu produkcji białek, które skutecznie walczą z wirusami i bakteriami.
Poza wzmocnieniem odporności, witamina może także poprawić zdrowie skóry, poprawia funkcje poznawcze i wspiera wchłanianie minerałów. Niezwykle ważnym działaniem witaminy D jest ograniczenie stanów zapalnych w organizmie. W przypadku występowania takich schorzeń jak artretyzm warto zbadać poziom witaminy D w organizmie.
Produkowana przez florę bakteryjną witamina K2 w istotny sposób wpływa na wytrzymałość kości oraz kondycję tętnic i naczyń krwionośnych. Odgrywa bardzo ważną rolę w zapewnieniu prawidłowego krzepnięcia krwi. Witamina K2 w preparatach łączy się najczęściej z witaminą D3. To połączenie umożliwia prawidłowe funkcjonowanie kośćca. Z kolei niedobór może wywołać takie objawy jak osłabienie mięśni, zapalenie kości, choroby płuc oraz choroby autoimmunologiczne.
Witaminę tę w naturalnej formie możemy znaleźć w produktach fermentowanych, np. w serach, kiszonej kapuście, czy fermentowanych ziarnach soi.
Witamina młodości opóźnia procesy starzenia się skóry. Ten silny przeciwutleniacz chroni organizm przed stresem, uszkodzeniem komórek, które powstają w wyniku działania wolnych rodników. Witamina E poprawia wydolność mięśni, a także wspomaga funkcjonowanie wzroku. Objawami braku witaminy E może być osłabienie, anemia, degeneracja mięśni, nadmierne starzenie się skóry oraz większa podatność na infekcje. Niedobór może także zaburzyć prawidłowe funkcjonowanie i doprowadzić do osłabienia mięśni szkieletowych.
Naturalnymi źródłami witaminy E są nasiona słonecznika, orzechy ziemne i laskowe, migdały, pomidory, szpinak i suszone morele.
Mangan to pierwiastek, który konieczny jest do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także pomaga wzmocnić kości. W pierwszej kolejności jednak mangan odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dlatego też warto zastanowić się, czy jego dodatek w suplemencie diety na stawy jest konieczny.
Niedobór magnezu może mieć bardzo negatywne skutki na kondycję naszego organizmu. Nadmierne wypadanie włosów, łamanie się paznokci, nadpobudliwość nerwowa, objawy alergiczne czy anemia to tylko przykładowe objawy niedoboru magnezu. Warto jednak pamiętać o tym, ze magnez najlepiej wchłania się przez skórę. Suplementacja diety magnezem w formie tabletek bardzo często odznacza się niską skutecznością. Niedobory magnezu powinniśmy w pierwszej kolejności uzupełniać zmianą diety.
Wapń to pierwiastek, który bierze udział w tworzeniu i mineralizacji tkanki kostnej i zębów. Bierze udział w procesach przemiany materii i skurczu mięśni. Wpływa na gęstość i zapewnia prawidłową mineralizację kości. Jest głównym składnikiem budulcowym kości i zębów. Maksymalną masę kostną organizm ludzki osiąga najczęściej w wieku 30 lat. Z kolei po 50 roku życia następuje proces ubywania masy kostnej. Niedobór wapnia może prowadzić do odwapnienia kości.
W naturalnej formie znajdziemy go przede wszystkim w produktach mlecznych i jego przetworach. Do organizmu dostaje się także z produktami pochodzenia roślinnego oraz w rybach.
W wielu preparatach na stawy możemy znaleźć kolagen, który zgodnie z zapewnieniami producentów ma wzmacniać stawy. Kolagen to białko proste zbudowane z aminokwasów. Przyjmowany doustnie podlega takim samym procesom trawienia, jak inne białka. Oznacza to, że po spożyciu kolagenu w formie doustnych tabletek, niestety nie powędruje bezpośrednio do stawów i nie zapewni ich natychmiastowej regeneracji.
Bardzo ważne wyniki dostarcza opinia Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Naukowa Opinia EFSA z 2006 r. wskazuje, że na podstawie prowadzonych badań nie stwierdzono bezpośredniej zależności pomiędzy przyjmowaniem kolagenu a kondycją stawów.
Na rynku występują preparaty kolagenowe w formie płynnej, a także w tabletkach. Niestety przyswajalność kolagenu nie jest tożsama we wszystkich preparatach. Warto więc zwrócić uwagę na typ kolagenu, który wykorzystywany jest w poszczególnych preparatach. Bardzo często producenci stosują hydrolizat kolagenu, który jest najtańszą formą kolagenu. Oznacza to, że kolagen występujący w różnych preparatach może mieć odmienny skład i właściwości biomechaniczne.
Wiele osób decyduje się za przyjmowanie kolagenu w „naturalnej formie”. Żelatyna powszechnie znana jest jako jeden z najstarszych suplementów diety na stawy i często bywa uznawana za naturalny preparat, który zwiększa mobilność stawu. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że w popularnych galaretkach owocowych zawartość żelatyny jest śladowa. Poza tym popularne galaretki zawierają także duże ilości cukru, które mogą niekorzystnie działać na nasze zdrowie.
Różnice w składzie najczęściej są wynikiem kosztów zastosowania określonych składników. W wielu preparatach na stawy dominują witaminy. Nie ulega wątpliwości, że są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego naszego organizmu. Biorą udział we wszystkich czynnościach organizmu, często warunkując prawidłowy ich przebieg. Ich kluczowa rola w organizmie jest absolutnie niepodważalna.
Jeżeli jednak poszukujemy preparatu na stawy, warto zastanowić się, jaki skład witamin realnie wpływanie na ich strukturę. Nie wolno zapominać o kluczowych składnikach odżywczych bezpośrednio oddziałujących na maź stawową i strukturę chrząstki stawowej. Poszczególne witaminy mogą pomagać we wchłanianiu substancji odżywczych, hamować stany zapalne lub zwiększać odporność całego organizmu. Jednak kluczowe znaczenie ma obecność siarczanu chondroityny oraz kwasu hialuronowego - składników uzupełniających niedobory powstające bezpośrednio w stawach.
Pamiętajmy też, że dużą część witamin możemy dostarczyć do naszego organizmu dzięki zbilansowanej diecie. A suplementację preparatami warto zastosować w sytuacji, gdy nasz organizm nie ma możliwości samodzielnej produkcji niezbędnych substancji odżywczych i budulcowych, ani pozyskania ich w inny sposób.